Aktualności turystyczne

Zdjęcie Artykułu

TURYSTYKA KULINARNA - konferencja

14-10-2013

Turystyka kulinarna staje się w Polsce tematem modnym i poszukiwanym. Jej fenomen przybył do nas z Europy Zachodniej i zza oceanu. W USA kulinaria są drugim, po zakupach, najczęstszym motywem podejmowania podróży – na nich po prostu się dobrze zarabia.

 
W Polsce wciąż raczej towarzyszą innej formie turystyki, niż decydują o podjęciu podróży, nie są tak dochodowe. Jednak ta sytuacja zmienia się dynamicznie. W każdym regionie organizowanych jest szereg świąt kulinarnych od winobrania, przez święto czekolady, pomidora, prosiaka, pasztetników, kurczaka, sera, truskawki, dorsza lub sandacza, na różnych odmianach europejskich, ogólnopolskich i regionalnych festiwali kulinarnych skończywszy.
Czy turystyka kulinarna może stać się polskim hitem? Czy mamy szansę wpisać nasze dziedzictwo kulinarne na Listę światowego dziedzictwa UNESCO? Czy Noc Restauracji ma szansę powtórzyć sukces Nocy Muzeów oraz jak zarabiać na turystyce kulinarnej?

Na te i na inne pytania odpowiemy podczas konferencji TURYSTYKA KULINARNA – POLSKI HIT.Na liście prelegentów znajduje się Prezes LROT i Dyrektor Departamentu Promocji i Turystyki UMWL - Piotr Franaszek, który wygłosi wykład pt.: "Lubelskie – smakuj życie! – pierwsza marka regionalna w Polsce tak ściśle powiązana z kulinariami i uznanymi producentami spożywczymi – jak i po co się to robi?"
 
Termin: 17 października (czwartek), godz. 11.00 - 14.00
Miejsce: Sala Zielona, Pawilon 3, MTP
Konferencja jest bezpłatna.
Rejestracja: gniklas@landbrand.pl
Powrót