Aktualności turystyczne

Zdjęcie Artykułu

Gospodarstwo ekologiczne w Kalinówce

07-11-2013

Do Europy żeń szeń trafił z Indonezji sprowadził go włoski podróżnik Marco Polo. Na teren Powiatu Lubelskiego Sławomir Chmiel z miejscowości Kalinówka

Rodzinne gospodarstwo o profilu zielarskim funkcjonuje od 1984 roku. W latach dziewięćdziesiątych rozpoczęliśmy pierwszą polską uprawę żeńszenia – mówi Stanisław Chmiel. Od 2000 roku nasze plantacje żeń szenia są prowadzone w sposób ekologiczny. Nasze doświadczenia w produkcji ekologicznej zaowocowały powołaniem firmy „CHMIEL” specjalizującej się w doradztwie i zaopatrzeniu rolników konwencjonalnych i ekologicznych w ekologiczne środki do produkcji. W ofercie posiadamy Efektywne mikroorganizmy, Humusy, Bio-algeen, etc. Ideą naszej działalności jest dostarczenie rolnikom rzetelnej uzyskanej na podstawie naszych doświadczeń na naszych uprawach ziół, orkiszu, topianambura, wiedzy w stosowaniu zrównoważonej pro ekologicznej uprawy i hodowli.
 
Produkcja wyrobów w gospodarstwie jest w 100% ekologiczna.
Zapraszamy do punktu sprzedaży i do odwiedzenia strony:
 
Plantacja Żeń-Szeń, Punkt Sprzedaży i Promocji:
Sławomir Chmiel
Kalinówka 178 c, 21-040 Świdnik
tel. 602 622-328, 536 622-328
 
W punkcie sprzedaży w Kalinówce 178 C prowadzona jest degustacja i sprzedaż produktów.
 
   
Właściwości zdrowotne żeń szenia
Zanim ziarnko żeń szenia zmieni się w dojrzałą roślinę, i osiągnie odpowiednią zawartość składników leczniczych mija 5-6 lat. Po wysuszeniu korzeni, pokrojeniu możemy je zażywać. Korzeń żeń szenia przypomina kształtem człowieka i takie korzenie są najcenniejsze. Z żeń szenia można robić herbatki czy też nalewki. Ale przede wszystkim polecam żucie wysuszonych lub świeżych korzeni. (Tak właśnie używają go Chińczycy.) Wtedy najbardziej efektywnie możemy wykorzystać składniki zawarte w żeń szeniu. Żujemy i następnie połykamy. Im dłużej tym lepiej. Aby kuracja dała oczekiwany efekt musi trwać minimum 3 tygodnie lub miesiąc. Według zaleceń tradycyjnej medycyny chińskiej, która ma w tej dziedzinie największe doświadczenie, najlepsze efekty uzyskuje się w profilaktyce stosując żeń szeń, co najmniej dwa razy w roku wiosną i jesienią w dawce 30 gram na pełną kurację.
 
Poprawia przemianę materii, przeciwdziała zmęczeniu, znużeniu- energizuje organizm. Zażywny doustnie zwiększa wytrzymałość psychiczną i fizyczną. Wzmacnia system nerwowy, czyli podnosi odporność na stresy. Poprawia pamięć, procesy myślenia kojarzenia, zdolność koncentracji. Stymuluje układ odpornościowy zwiększając odporność na choroby (w tym grypę, opryszczkę).

Taki szeroki zakres działania żeń szenia na organizm powoduje, że uważa się go za szechstronne lekarstwo polecane w wielu dolegliwościach, a zwłaszcza w starszym wieku, dla osób intensywnie pracujących uczących się m.in.:
  • fizycznym i umysłowym przemęczeniu

  • chorobach sercowo-naczyniowych

  • ma właściwości przeciw miażdżycowe

  • obniża poziom cholesterolu

  • wzmożonej senności, niedokrwistości

  • chorobach nowotworowych

  • chorobach żołądka i jelit

  • przewlekłych schorzeniach wątroby i nerek

  • ogólnym osłabieniu, gruźlicy

  • cukrzycy, obniża poziom cukru we krwi

Nie sposób pominąć dobroczynnego działania na pracę płuc i siłę mięśnia sercowego.
 
 
Powrót