Właściwości zdrowotne żeń szenia
Zanim ziarnko żeń szenia zmieni się w dojrzałą roślinę, i osiągnie odpowiednią zawartość składników leczniczych mija 5-6 lat. Po wysuszeniu korzeni, pokrojeniu możemy je zażywać. Korzeń żeń szenia przypomina kształtem człowieka i takie korzenie są najcenniejsze. Z żeń szenia można robić herbatki czy też nalewki. Ale przede wszystkim polecam żucie wysuszonych lub świeżych korzeni. (Tak właśnie używają go Chińczycy.) Wtedy najbardziej efektywnie możemy wykorzystać składniki zawarte w żeń szeniu. Żujemy i następnie połykamy. Im dłużej tym lepiej. Aby kuracja dała oczekiwany efekt musi trwać minimum 3 tygodnie lub miesiąc. Według zaleceń tradycyjnej medycyny chińskiej, która ma w tej dziedzinie największe doświadczenie, najlepsze efekty uzyskuje się w profilaktyce stosując żeń szeń, co najmniej dwa razy w roku wiosną i jesienią w dawce 30 gram na pełną kurację.
Poprawia przemianę materii, przeciwdziała zmęczeniu, znużeniu- energizuje organizm. Zażywny doustnie zwiększa wytrzymałość psychiczną i fizyczną. Wzmacnia system nerwowy, czyli podnosi odporność na stresy. Poprawia pamięć, procesy myślenia kojarzenia, zdolność koncentracji. Stymuluje układ odpornościowy zwiększając odporność na choroby (w tym grypę, opryszczkę).
Taki szeroki zakres działania żeń szenia na organizm powoduje, że uważa się go za szechstronne lekarstwo polecane w wielu dolegliwościach, a zwłaszcza w starszym wieku, dla osób intensywnie pracujących uczących się m.in.:
Nie sposób pominąć dobroczynnego działania na pracę płuc i siłę mięśnia sercowego.
|