Aktualnosci - Edukacja przyszłości w powiecie lubelskim

Zdjęcie Artykułu

Targi HORECA/GASTROFOOD/ENOEXPO za nami…

21-11-2017

W weekend 15-17 listopada kulinarne serce Polski biło w Krakowie. To właśnie tutaj odbyła się jedna z największych imprez z branży hotelarstwa i gastronomii - Targi HORECA, na których nie zabrakło również uczniów z naszych szkół.

W wyjeździe studyjnym, organizowanym w ramach projektu „Edukacja przyszłości w powiecie lubelskim”, wzięło udział 40 uczestników z Zespołu Szkół im. M. Kopernika w Bełżycach, Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Niemcach oraz Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli.

W tym roku targi HORECA połączyły siły z targami żywności oraz winiarstwa. Zaprezentowali się na nich mistrzowie gotowania, znawcy i producenci wina oraz... Orkiestra Wieniawa, która swoim występem uświetniła pokaz umiejętności kulinarnych autorytetów. Była to dwudziesta piąta edycja Targów HORECA w Krakowie. To jedna z największych imprez, które pozwalają na pełen przegląd oferty produktów z dziedziny hotelarstwa i wyposażenia gastronomii. Równocześnie HORECA połączyła siły z dwoma równie znanymi wydarzeniami, które doskonale uzupełniają jej ofertę. Są to targi GASTROFOOD, oferujące pełen przekrój artykułów spożywczych i napojów dla gastronomii, oraz ENOEXPO – jedyne w swoim rodzaju targi win.

Symfonia smaków tegorocznych targów przyciągała szeroką ofertą. Głównymi bohaterami jubileuszowej edycji wydarzenia byli ludzie, którzy w branży hotelarstwa i gastronomii mogą pochwalić się statusem autorytetu. Wśród nich był Jarosław Ignaszak oraz szefowie kuchni z Krakowskiej Szkoły Restauratorów: Michał Cienki (Młody Talent 2017 Gault&Millau Polska) i mistrz Paweł Wojtyga. Główną atrakcją targów byli uzdolnieni szefowie kuchni, którzy prowadzili liczne warsztaty i pokazy, na których prezentowali swoje kulinarne zdolności. Wśród nich był Aleksander Baron, który opowiedział o nowoczesnym zastosowaniu kiszonek w kuchni polskiej, oraz Wojciech Harapkiewicz, który przybliżył widzom tajniki gotowania potraw z dziczyzny. Uczniowie uczestniczyli także w pokazie kulinarnym „Renesans karpia i suma w kuchni polskiej”, gdzie mistrzowie kuchni przygotowywali potrawy z ryb w nowej aranżacji z blinami i sosem piernikowym. Oczywiście prezentacja połączona była z degustacją potraw. Również miłośnicy wina znaleźli na targach coś przygotowanego specjalnie dla nich.  

W ramach EnoExpo każdy mógł się spotkać z czołowymi sommelierami. W programie nie zabrakło również licznych degustacji oraz warsztatów, których tematem przewodnim było wszystko, co związane z winem. Miłośnicy wina mogli także zapoznać się z oszałamiającą ofertą licznych winnic, które wystawiają swoje produkty właśnie w czasie targów.

Z pewnością uczestnictwo w krakowskich targach było dla uczniów cennym doświadczeniem, umożliwiającym zdobycie wiedzy i umiejętności niemożliwych do zrealizowania w czasie zajęć stacjonarnych. Mamy nadzieje, że „kulinarne SHOW” stanie się inspiracją dla przyszłych kucharzy.

Powrót