Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich ma charakter otwarty i skupia wszystkie podmioty aktywnie działające na rzecz rozwoju obszarów wiejskich, które wyrażą chęć otrzymywania i przekazywania wiedzy w tym zakresie.
Celem operacji było m. in.:
W ramach operacji ogłoszono konkurs wiedzy o pszczole i pszczelarstwie w 100 gimnazjach województwa lubelskiego. Przeprowadzono eliminacje szkolne, natomiast Komisja Konkursowa oceniła prace uczniów i wyłoniła finalistów. Zaplanowano także wystawę produktów regionalnych wraz z konkursem kulinarnym dla społeczności lokalnej.
Finał przedsięwzięcia przeprowadzono w dniach 8 – 9 października 2016 r. na terenie Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli.
W finale konkursu wiedzy o pszczole i pszczelarstwie wzięło udział łącznie 90 uczniów szkół gimnazjalnych województwa lubelskiego. Pierwszego dnia finału młodzież uczestniczyła w stałych konkurencjach:
Drugiego dnia młodzież chętnie wzięła udział w warsztatach z zakresu technik pszczelarskich. Uczniowie zapoznali się ze znakowaniem matek, wykonywali świeczki z węzy, wosku, odsklepiali plastry, ozdabiali ciasteczka miodowych itp.
Laureatami konkursu zostali:
I miejsce – Nikodem Samoń
II miejsce – Krystian Skobel
III miejsce – Arkadiusz Sochaj
Laureaci otrzymali atrakcyjne nagrody rzeczowe, pozostali uczestnicy otrzymali upominki, gadżety promocyjne oraz dyplomy uczestnictwa. Nauczyciele-opiekunowie zostali nagrodzeni za trud propagowania wśród młodzieży wiejskiej alternatywnego wykształcenia zawodowego i zdobywania źródeł dochodu z wykorzystaniem walorów naturalnych środowiska.
Zorganizowano wystawę produktów regionalnych i rzemiosła wraz z konkursem kulinarnym dla społeczności lokalnej o charakterze regionalnym, propagującym produkt tradycyjny, wartości kulturowe i tradycję poszczególnych regionów województwa lubelskiego.
Konkurs kulinarny dla 20 przedstawicieli organizacji lokalnych oraz mieszkańców regionu przeprowadzono w dwu kategoriach:
- konkurs na potrawę regionalną na bazie miodu i innych produktów pszczelich
- konkurs na najlepszy deser z zastosowaniem produktów pszczelich.
Konkurs połączono z prezentacją potraw i deserów oraz degustacją specjałów regionalnych. Komisja, w skład której weszli przedstawiciele powiatu Lubelskiego, Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Lubelskiego oraz eksperci wybrani spośród nauczycieli Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, wyłoniła laureatów:
I miejsce – Dominik Kowalik
II miejsce – Agata Stręcik
III miejsce – Milena Mełgeś
Wyróżnienia: Marzena Sapuła, Kacper Kuna.
Laureaci konkursu otrzymali nagrody rzeczowe (m.in. robot kuchenny wieloczynnościowy, wyciskarkę wolnoobrotową, parowar).
Wydarzenie zostało uświetnione występami artystów lokalnych. Przed społecznością lokalną, uczestnikami konkursów oraz zaproszonymi gośćmi umiejętności swe zaprezentowali m.in.: Kapela Nałęczowska, Zespół Folklorystyczny Apis, Kapela z Poniatowej, Zespół Śpiewaczy ze Strzeszkowic, Kapela z Gościeradowa, Och Baby.