Pierwszym etapem warsztatów , w których udział wzięli uczniowie klasy II Techniku Żywienia i Usług Gastronomicznych była charakterystyka Kuchni Lubelskiej. Uczniowie dowiedzieli się czym jest m.in. produkt regionalny, produkt tradycyjny, jakie potrawy są charakterystyczne dla Lubelszczyzny, poznali tradycyjne receptury oraz historię ich pochodzenia. Ponadto młodzież dowiedziała się jak praktycznie wykorzystać produkt regionalny w obszarach promocji, turystyki i rozwoju regionu oraz jak budować markę regionu.
Następnie uczniowie klasy II TŻ po instruktarzu bhp i stanowiskowym zostali podzieleni na 4 grupy i przygotowywali potrawy pochodzące z naszego regionu.
Pod okiem ekspertów w każdej z grup powstała zupa cebulowa z Goraja oraz pierogi z bobem i mięsem. Po zakończonym procesie przygotowania potraw uczestnicy spotkania zostali zapoznani z zasadami nakrywania stołów oraz serwowania i dekoracji przygotowanych przez siebie dań. Każda z grup dekorowała przygotowane przez siebie potrawy i serwowała do nakrytych wedle własnej inwencji stołów.
Spotkanie zakończyła wspólna degustacja wykwintnych potraw. Uczniowie byli bardzo zadowoleni z takiej formy kształcenia swoich umiejętności, chętnie uczestniczyli w zajęciach i zainteresowaniem odkrywali sekrety i nieznane smaki kuchni lubelskiej.