Aby wyjechać na takie praktyki należało spełnić określone wymagania m.in. mieć wysoką średnią ocen, ukończyć kurs języka włoskiego zawodowego lub portugalskiego, poznać kulturę kraju i zwyczaje kulinarne. W latach 2018 i 2019 staże odbyły trzy grupy uczniów liczące po 16 osób. Młodzież wyjechała wraz ze swoimi nauczycielami – opiekunami Elżbietą Wróbel, Ewą Wachowską, Ewą Toruń, Reginą Pastuchą, Ewą Walasek i Anną Szcześniak. Stażyści doskonalili swoje umiejętności w renomowanych hotelach, restauracjach, pizzeriach, tawernach i innych lokalach gastronomicznych w Spoleto w regionie Umbrii oraz w Barcelos w Portugalii.
Podczas konferencji podsumowującej Wicedyrektor Zespołu Szkół Rolniczych CKP w Pszczelej Woli Anna Szcześniak i Zastępca Naczelnika Wydziału Edukacji, Promocji i Spraw Społecznych Starostwa Powiatowego w Lublinie Anna Matraszek-Furtak wręczyły wszystkim uczestnikom dokumenty: Europass – Mobilność, kartę oceny wystawioną przez każdego z pracodawców oraz certyfikaty ukończenia kursów baristy, języka włoskiego i portugalskiego, przygotowania kulturowego i pedagogicznego oraz ukończenia stażu. Uczniowie przedstawili prezentacje multimedialne z pobytu na stażach, a na zakończenie wszyscy obecni zostali poczęstowani imponującym tortem oraz potrawami kuchni włoskiej i portugalskiej wykonanymi przez uczestników stażu.