W głosowaniu zadecydowali, że główna nagroda należy się za trzy propozycje, w tym dwie przygotowane na podstawie powieści Katarzyny Enerlich. To chleb na jajku Adama Bartoszka z Bychawy, inspirowany "Prowincją pełną gwiazd" i lasagne z warzyw, zaczerpnięta z książki "Pod słońcem prowincji", którą zgłosiły niezależnie od siebie Beata Zawadzka z Lublina i Sylwia Ciesielska-Olichwirug z Białej Podlaskiej. Za zgodą uczestników piątkowego finału do konkursu przystąpił też jego współorganizator, czyli Restauracja "U Saszy", która uwiodła zebranych kluskami zwanymi sińcami z dodatkiem tartych ziemniaków, podawanymi ze skwarkami i białym serem. --- Uczestnicy spotkania pod hasłem "Danie dla Mola, czyli prowincja pełna smaków", wysłuchali opisów i smakowali także innych konkursowych propozycji, wśród których były pasztet z cukinii, sernik Zosi, pierogi lubelskie, ciasteczka dobrych życzeń oraz "obłędnie opadające ciasto czekoladowe". W piątkowym finale wzięło udział prawie 100 smakoszy, którzy razem z Katarzyną Enelrich mogli przyrządzić konkursowe potrawy i je skonsumować, a także zdobyć autograf pisarki. Autorzy zwycięskich dań otrzymali w nagrodę zaproszenie na regionalny poczęstunek do Restauracji "U Saszy". Patronem honorowym konkursu był starosta lubelski, a jednym z patronów medialnych Informacyjna Agencja Samorządowa.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |