Aktualności

Zdjęcie Artykułu

Kiszeniaki i Kwaszeniaki w Gminie Krzczonów

26-11-2015

W dniu 5 grudnia br. Cech Rzemiosł Spożywczych organizuje I Festiwal Promocyjno Edukacyjny w Krzczonowie pn. Kiszeniaki i Kwaszeniaki, podczas którego będzie można między innymi zaczerpnąć wiedzy na temat kiszenia i kwaszenia produktów oraz ich przechowywania z wykorzystaniem tradycyjnych sposobów konserwowania żywności.

W imieniu Organizatorów serdecznie zapraszamy Koła Gospodyń Wiejskich, Koła Aktywnych Kobiet oraz inne organizacje, które zainteresowane są udziałem Festiwalu. Wszystkie miejsca wystawowe pod ogrzewanymi namiotami są bezpłatne.

W programie:

  • całodzienne widowisko z kwaszeniem i kiszeniem różnych produktów
  • pokazy kulinarne przeprowadzone przez lubelskich kucharzy
  • zabawy integracyjne dla dzieci i młodzieży
  • szkolenie z zakresu podstawowych zasad sanitarnych, potrzebnych przy realizacji kiermaszów i wystaw

Konkursy:

  • najlepszy produkt własnoręcznie kiszony
  • najlepszy produkt w kategorii produktu tradycyjnego –wypiek z użyciem surowców kwaszonych, np. kulebiak, piróg z kwaszonymi jabłkami, gruszkami
  • najładniejsze stoisko
  • oraz wiele innych

W każdym z konkursów niezależna komisja przyzna po 3 miejsca z nagrodami a dla pozostałych przewidziano nagrody pocieszenia.

Karta zgłoszeniowa na Festiwal do pobrania

Serdecznie zapraszamy wszystkie osoby kochające i ceniące dobre smaki zachowane dla pokoleń.

Zgłoszenia przyjmujemy pod adresem cech_spozywczy@o2.pl, osoba do kontaktu Elżbieta Wójcik, tel. 502287502

Powrót