Aktualności

Zdjęcie Artykułu

Festiwal Wieprzowiny

13-07-2012

Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych – Izba Gospodarcza, Burmistrz Bełżyc, oraz Spółdzielcza Grupa Producentów ATUT w Babinie zapraszają na „Festiwal Wieprzowiny”, który odbędzie się 15 lipca w Bełżycach.

Celem Festiwalu jest zwiększenie spożycia mięsa wieprzowego, oraz wsparcie działań związanych z nawiązaniem kontaktów handlowych.

W przeddzień festiwalu - 14 lipca - odbędzie się otwarta konferencja z udziałem przedstawicieli świata nauki n.t. Systemów jakości wieprzowiny, wartości kulinarnych i dietetycznych mięsa wieprzowego, poprawy właściwości kulinarnych wieprzowiny przez odpowiednie żywienie tuczników.

Festiwal jest imprezą ogólnopolską, organizowaną jako jedna z pięciu w skali kraju i jako jedyna we wschodniej części Polski.

14 lipca 2012 - "Konferencja" - sala kinowa MDK w Bełżycach:

16.00 - Powitanie gości i uczestników konferencji - Ryszard Góra - Burmistrz Bełżyc, Krystyna Ziejewska - Prezes KZGPR-IG
16.15-17.00 - Systemy jakości mięsa wieprzowego - dr inż. Dariusz Stasiak - Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
17.00-17.45 - Wpływ żywienia tuczników, na jakość i wartość technologiczną mięsa wieprzowego - prof. dr hab. Zbigniew Dolatowski - Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
17.45-18.30 - Rynek wieprzowiny w Niemczech - szanse i wyzwania. - P. Dorota Białczak - Radca w Ambasadzie RP w Berlinie
18.30-19.00 - Dyskusja
19.00 - Degustacja wieprzowiny, występ artystyczny

15 lipca 2012 - "Festiwal Wieprzowiny" - Stadion CKFIS w Bełżycach

10.00 - c.d. konferencji - Wykorzystanie wieprzowiny w tradycyjnych wyrobach kulinarnych - prof. dr hab. Zbigniew Dolatowski - Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
11.00-12.00 - Konkursy kulinarne
- Konkurs na najlepszą szynkę wieprzową - masarnie i zakłady mięsne
- Schab na zimo - restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, KGW, uczestnicy indywidualni
- Najlepszy smalec domowy - KGW, uczestnicy indywidualni
- Potrawa z grilla - potyczki V.I.P.
12.00 - Występ kabaretu Fifa - Rafa
13.00-14.00 - Występ "Kapeli folkowej"
14.00-14.30 - Oficjalne otwarcie Festiwalu
14.30-15.00 - Ogłoszenie wyników konkursów i wręczenie nagród
15.00-16.30 - Występ Marcina Dańca
16.30-17.00 - Pokazy kulinarne
17.00 - Losowanie nagród dla klientów BS Nałęczów - impreza towarzysząca
17.45 - Występ orkiestry dętej, zespoły ludowe, zespoły MDK
21.00 - Gwiazda wieczoru "KORA"
21.30 - Pokaz sztucznych ogni

W trakcie trwania festiwalu będą się odbywały degustacje wyrobów i potraw z wieprzowiny dla wszystkich uczestników imprezy. (za: materiały organizatora).

Powrót