Podczas spotkania pod hasłem „Danie dla Mola, czyli prowincja pełna smaków” przygotowane zostaną potrawy wg literackich receptur odnalezionych w literaturze pięknej. Pasztety, pierogi i „czekoladowa bajka”… każdy gość będzie mógł osobiście poczuć smak literatury na języku.
Konfrontacji opisu literackiego z rzeczywistym smakiem zostaną poddane przede wszystkim potrawy, zaczerpnięte z książek Katarzyny Enerlich, która będzie gościem piątkowego finału. Będą to: chleb na jajku z "Prowincji pełnej gwiazd", pasztet z cukinii i sernik Zosi z "Prowincji pełnej snów", pierogi lubelskie z "Prowincji pełnej czarów" oraz lasagne z warzyw z książki "Pod słońcem prowincji: zapiski z prostego życia". W konkursie wezmą udział również ciasteczka dobrych życzeń Młodzieżowej Inicjatywy Kulturalnej z Bychawy i ciasto czekoladowe według własnego utworu czytelniczki bychawskiej biblioteki "Czekoladowa bajka, czyli jak przygotować obłędnie opadające ciasto czekoladowe".
Patronem honorowym konkursu "Danie dla Mola, czyli prowincja pełna smaków" jest Starosta Lubelski, a medialnym wsparciem służy, m.in. Informacyjna Agencja Samorządowa.